Evenementen agenda

    Er staan op dit moment geen evenementen gepland

Aanbevolen handwerkwinkels

  • Textiel workshop Surface Design ZIJDELINGS, Tilburg
  • Wolwinkel 'n Steekje Los, Leiden
  • de Sampler, Haarlem
  • Borduur-Hardanger Atelier Nelly van Es, Oost-, West- en Middelbeers
  • Creashop 't Bonte Schaep, Bergambacht
  • De Lapjesgaard, Amstelveen
  • Purewol, 1e Exloërmond
  • ARANA, Veenendaal
  • Stof & Wol , Breda
  • EmbroTools.EU / Ricoma Nederland, Meppel
  • G Brouwer & Zn BV / Durable Yarn, Wilnis
  • Breimode Brigitte, Eindhoven
  • Zijdewinkel.nl / Zijdar Natural Silk, Heemskerk
  • Patiss Weefmaterialen, BORNE
  • CuteDutch, Bergambacht
bekijk de volledige gids

'DEVILS AMONG THE TAILORS': Arash Fakhim (1987) en Gijs Assmann (1966) maken gezamenlijk nieuw werk voor een duotentoonstelling bij Patty Morgan.

 
OPENING: 12 november 2021!

'DEVILS AMONG THE TAILORS': Arash Fakhim (1987) en Gijs Assmann (1966) maken gezamenlijk nieuw werk voor een duotentoonstelling bij Patty Morgan.
 
Twee vrienden slaan de handen ineen om zichzelf en onze maatschappij te bevrijden van beperkende en onderdrukkende conventies. Dit doen zij door toegewijd vorm te geven aan een ‘sociaal weefsel’ van lotsverbondenheid en solidariteit.
 
Als kruisvaarders nemen Gijs Assmann en Arash Fakhim plaats achter de naaimachine. Op zoek naar zelfbeschikking voegen ze beurtelings nieuwe lagen toe aan elkaars werk. Deze machine beschouwen ze als een werktuig van iedereen, een middel om publiek van overtuigingen te getuigen. Deze twee door de wol geverfde kunstenaars doen in deze tentoonstelling een poging zich de eeuwenoude taal van textiel eigen te maken en hiermee de geschiedenis te herschrijven. Ze gebruiken borduursteek en zigzag als middel om te verbinden, een netwerk samen te stellen en dat wat van nature niet verenigd is samen te voegen, slijtage te maskeren en samenhang te versterken.


Nieuw werk, wat is er te zien?

Fakhim en Assmann presenteren nieuw werk in de duotentoonstelling ‘DEVILS AMONG THE TAILORS’. Fakhim is een kunstenaar die wil botsen met de opgelegde regels van het medium schilderen. Hij probeert dan ook altijd met atypische materialen en methodes tot ‘schilderijen’ te komen. Assmann begeeft zich in een raadselachtig universum van drama en humor, kluchtigheid en verderf. De uitvoering van zijn tekeningen en sculpturen kenmerkt zich door een unieke ambachtelijke zorgvuldigheid. De samenwerking tussen de kunstenaars komt voort uit een gedeelde fascinatie voor zowel hoge kunst, als ambachtelijkheid, cartoons, volkskunst, textiele werkvormen en de performatieve mogelijkheden van sculptuur. Beide kunstenaars werken momenteel met hetzelfde centrale thema: de relatie tussen persoonlijke bevrijding, gender en geweld. 

 
 
 
Arash Fakhim/Gijs Assmann, 'Manifest' (2021), textiel, spieraam, wol, goud
 
 
Gijs Assmann 'EN - EN', (2021), textiel, wol
 
 
Waar gaat het werk over?
Geweld is hier niet alleen opgevat als het fysieke kwaad doen van een ander, maar ook als het (onvrijwillig) ondergaan van drift, macht, bezetting en dwang. In onze cultuur is vrijheid een centraal begrip, nastrevenswaardig voor elk individu. Wat is vrijheid, en waartoe is de mens dan vrij? Fakhim en Assmann vragen zich af in hoeverre vrijheid niet altijd ten koste gaat van iets of iemand anders, en in hoeverre geweld in de gang naar bevrijding onvermijdelijk is. 
In de tentoonstelling zien we een collectie textiele werken die persoonlijke bevrijding visualiseert en viert. Deze zijn ontstaan in een estafette; de werken zijn steeds door beide kunstenaars om beurten onder handen genomen. De verschillende werken hebben beurtelings de verschijningsvorm van een kledingstuk, een vaandel, een schilderij, een gordijn of een object. De gebruikte technieken zijn onder andere zeefdruk, cyanotypie, quilt, borduren, hergebruikte voorwerpen en Sashiko. 
 
 
Arash Fakhim, 'Sofreh, amuse bouche' (2020), keramische sculpturen, cyanotypie, gedomesticeerde en niet-gedomesticeerde objecten, kant, getuft tapijt, potloodtekeningen op textiel
 
Het onderzoek en de feestrok
In dit onderzoek zijn zij gevoed door de ontdekking van de naoorlogse Bevrijdingsrok of Feestrok. Ter voorbereiding op bevrijdingsparades, waarin mannen zouden deelnemen in militaire kleding, werd de feestrok ontworpen als uniform voor vrouwen. Deze rokken werden gemaakt uit allerlei stukjes textiel, die voor de drager een symbolische waarde hadden, zoals stukken kleding van in de oorlog overleden familieleden. Enerzijds moest het samenvoegen van de stofresten, de wederopbouw en de vernieuwing van Nederland verbeelden, anderzijds kregen de vrouwen tijdens het handwerken de gelegenheid hun eigen oorlogservaringen te verwerken. Het gezamenlijke dragen van een rok zou het gevoel van saamhorigheid, zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en zelfbeschikking versterken. 

Op deze manier tonen Fakhim en Assmann een praktisch beleden multiculturalisme als een maatschappelijk, politiek en artistiek standpunt waarbij zij de consequenties tonen van praktisch beleden gelijkwaardigheid van verschillende culturele, etnische en godsdienstige gemeenschappen en achtergronden. De werken in ‘DEVILS AMONG THE TAILORS’ zijn een eerbetoon aan de liefde en dragen de overtuiging uit dat geluk en groei in het leven alleen mogelijk zijn in relatie met en door anderen. 
 
 
 
Houd mij op de hoogte van alles rondom deze tentoonstelling.
 
Kom je langs?

Op 12 november opent de tentoonstelling! De Patty showroom is dan open van 12:00 tot 18:00 uur. De tentoonstelling is ook in het aansluitende weekend te bezoeken (13 en 14 november). Daarna is de tentoonstelling open op reguliere openingstijden en op afspraak.
 
Druk leven? Je kan ons mailen naar patty@pattymorgan.net als je onze showroom liever bezoekt buiten openingstijden. We openen onze deuren dan speciaal voor jou als het ons beiden uitkomt!
 
 
Gijs Assmann, 'Ik' (2018), textiel, knopen. Foto Friso Keuris
 
 
the making of 'DEVILS AMONG THE TAILORS'
 
 
the making of 'DEVILS AMONG THE TAILORS'
 
 
the making of 'DEVILS AMONG THE TAILORS'
 

PATTY'S
WEBSHOP / FACEBOOK / INSTAGRAM
Handwerken Zonder Grenzen 245
Wil je eenmalig een uitgave van Handwerken Zonder Grenzen ontvangen? Bestel deze nu via HZG Shop

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuwtjes van HZG? Vul dan hier uw email adres in.




Hosted by